تا به حال بسیار شنیده اید که می گویند ماهی را با دوغ نخورید هر دو سرد است , سردی می کنید و حالتان به هم می خورد , در خوردن خرما افراط نکنید . گرمی است جوش می زنید . بچه ها را از خوردن خیار منع کنید , سرد است دل درد می گیرند.
حال سوال این است که رژیم غذایی ما چگونه باشد تا تعادل اخلاط در بدن ما حفظ گردد و دچار سوء مزاج و بیماری نگردیم؟ تمام مواد خوراکی از آشامیدنی و خوردنی ها و تمامی داروها دارای مزاج مخصوص به خود هستند تقسیم بندی مزاجی آنها عینا مانند آدمی است و چهار حالت کلی و یک حالت متعادل را نیز می توانیم برای آنها در نظر بگیریم .
اگر هر کدام از ما در خوردن غذای گرم، مانند خرما افراط کنیم امکان دارد به خشکی دهان، بی قراری، اختلال خواب، جوش های متعدد در بدن و عوارض دیگر مزاج گرم مبتلا شویم مخصوصاً افراد گرم مزاج در صورت افراط، سریع تر به این حالات دچار می شوند.
عکس این حالت هم صادق است تا به حال بسیار شنیده اید که افراد را از خوردن خیار زیاد منع می کنند تا مبادا سردی کنند و دچار دل درد شوند یا شنیده اید که از خوردن دو غذای سرد هم زمان با هم مانند ماهی و ماست، بر حذر می دارند زیرا امکان دارد حالشان را به هم بزند، این افراط در افراد سرد مزاج خود را سریع تر نشان می دهد.
شاید سئوال کنید که چگونه بتوانیم رژیم غذایی مناسب خود را تشخیص دهیم، جواب ساده است.
اصولاً افرادی که طبیعت خود را می شناسند در حالت سلامت باید غذاهایی را مصرف کنند که با مزاج آنها سازگار است یعنی مزاج غذا با مزاج بدن شان یکسان است البته اندکی افراط در این کار علایم تشدید کیفیت آن مزاج را ظاهر خواهد کرد.
در ادامه جدول مواد غذایی و نوع مزاج آنها آمده است. اطلاعات مربوط به مزاج خود را پیدا کنید و بدانید اگر مقدار بیشتر از معمول از غذای هم مزاج خود یا مخالف مزاج خود خوردید، لازم است که آن را با مصلح آن غذا مصرف نمائید.
مصلح غذاها موادی هستند که به ماده خوراکی اضافه می شوند تا شدت کیفیت مزاجی آنها را تعدیل کنند، و از اثرات نامطلوب احتمالی جلوگیری نمایند.
نکته در خور توجه آن است که در مقابل هر ماده غذایی چند مصلح نوشته شده است که شما می توانید یکی از آنها را انتخاب کنید.
مزاج های گرم و تر |
||||||||||||||||||||||||||
دسته غذایی |
نوع غذا |
مصلح |
||||||||||||||||||||||||
لبنیات |
|
عسل، گلاب |
||||||||||||||||||||||||
کره |
عسل، شکر سرخ، ادویه قابضه |
|||||||||||||||||||||||||
ماست چکیده |
مغزگردو، آویشن، عسل، نعناع خشک، سبزی های معطر |
|||||||||||||||||||||||||
انواع ریشه ها
|
انواع ترب |
نمک، عسل، زیره خیسانده شده در سرکه |
||||||||||||||||||||||||
زردک |
انیسون، ادویه گرم |
|||||||||||||||||||||||||
سیب زمینی ترشی |
دارچین، عسل، سکنجبین، سرکه و خردل، میخک |
|||||||||||||||||||||||||
شلغم |
فلفل، زیره، گلنگبین، سکنجبین، شکر سرخ، خردل، سرکه |
|||||||||||||||||||||||||
هویج |
انیسون، ادویه گرم |
|||||||||||||||||||||||||
توت و بذرهای ملین
|
اقسام توت |
سکنجبین ترش، گوارش کمونی ( زیره ای) |
||||||||||||||||||||||||
خاکشیر |
کتیرا، عسل |
|||||||||||||||||||||||||
صیفی ها
|
خربزه، طالبی، گرمک |
آب انار ترش، سرکه |
||||||||||||||||||||||||
خیار چنبر |
مصطکی، انیسون |
|||||||||||||||||||||||||
انواع سبزی ها |
تربچه |
نمک، عسل، زیره خیسانده شده در سرکه |
||||||||||||||||||||||||
حبوبات |
گندم |
سرکه کهنه، شیرینی های طبیعی |
||||||||||||||||||||||||
اقسام لوبیا |
دارچین، زنجبیل، خردل، زیره، نمک، روغنزیتون، آویشن، فلفل، پختن با گوشت حیوان جوان
|
|||||||||||||||||||||||||
میوه ها |
انجیر تازه |
سکنجبین، شربت ریواس، شربت بالنگ |
||||||||||||||||||||||||
انجیر خشک |
گردو، آویشن، انیسون، بادام |
|||||||||||||||||||||||||
انگور |
تخم کرفس، غذاهای ترش، سکنجبین |
|||||||||||||||||||||||||
خرما |
آب انار، بادام، سکنجبین، خشخاش، گلاب، سرکه، کاهو |
|||||||||||||||||||||||||
زرد آلو رسیده |
عسل، انیسون، زنیان، مصطکی، زیره، روغن زیتون |
|||||||||||||||||||||||||
سیب |
دارچین، گلنگبین، غذاهای لطیف |
|||||||||||||||||||||||||
قیسی |
عسل، انیسون، زنیان، مصطکی، زیره |
|||||||||||||||||||||||||
گلابی شیرین |
عسل، دارچین، هل، رازیانه، مبای زنجبیل، کندر، زیره |
|||||||||||||||||||||||||
گیلاس |
مسهل هل و ملین ها |
|||||||||||||||||||||||||
موز |
نمک، مربای زنجبیل، عسل، سکنجبین بزوری معتدل |
|||||||||||||||||||||||||
مویز |
سکنجبین، خشخاش، عناب، آب میوه های ترش |
|||||||||||||||||||||||||
گوشت ها |
بو قلمون |
گشنیز، سماق |
||||||||||||||||||||||||
گوساله |
گشنیز، سماق، مرزه |
|||||||||||||||||||||||||
گوسفند |
گشنیز، سماق، مرزه |
|||||||||||||||||||||||||
پاچه |
گلپر، سرکه، مرزه، زنجبیل، دارچین |
|||||||||||||||||||||||||
جگر سفید |
شاه زیره، خیساندن در سرکه و سپس کباب نمودن، دارچین |
|||||||||||||||||||||||||
جگر سیاه |
ادویه گرم، نمک، دارچین، گشنیز، شاه زیره، سرکه، کباب نمودن |
|||||||||||||||||||||||||
زبان |
طبخ با سرکه و یاگشنیز خشک،زیره، خولنجان، مرزه |
|||||||||||||||||||||||||
مغز |
نمک، آویشن، دارچین، زیره، ترشی های طبیعی |
|||||||||||||||||||||||||
غاز |
آب انار، زیره، دارچین، فلفل، زنجبیل |
|||||||||||||||||||||||||
سار |
آب انار، آبغوره، سکنجبین ترش مزه، دارچین، هل |
|||||||||||||||||||||||||
مرغ محلی |
ادویه گرم، سکنجبین |
|||||||||||||||||||||||||
میگو |
سرکه، شربت انار، شاه زیره، نعناع |
|||||||||||||||||||||||||
ادویه ها |
گل گاوزبان |
صندل سفید |
||||||||||||||||||||||||
مغزهای گیاهی |
بادام درختی شیرین |
مصطکی، عسل، ربوب ترش |
||||||||||||||||||||||||
تخم خربزه |
بنفشه، عسل |
|||||||||||||||||||||||||
تخم طالبی |
بنفشه، عسل |
|||||||||||||||||||||||||
کنجد |
عسل |
|||||||||||||||||||||||||
بادام زمینی |
مصطکی، عسل |
|||||||||||||||||||||||||
غذا های فراوری شده |
ارده |
سرکه، عسل |
||||||||||||||||||||||||
روغن بادام تلخ |
عسل |
|||||||||||||||||||||||||
روغن کنجد |
عسل |
|||||||||||||||||||||||||
شیره انگور |
تخم ریحان، خشخاش |
|||||||||||||||||||||||||
|